BABÀ

Babà on yksi Napolin tunnetuimmista leivonnaisista ja sopii juhlaan kuin juhlaan. Babà on hyvin samantapainen kuin savariini, mutta sen valmistuksessa ei käytetä maitoa. Savariini myös tarjoillaan usein hedelmien tai marjojen sekä kermavaahdon kanssa. Babà sen sijaan syödään yleensä sellaisenaan, mutta joskus myös kreemin tai kermavaahdon kera.

Babàn leivonnassa käytetään omanlaisensa vuokaa, joka hieman levenee alhaalta ylöspäin ja niitä on pienistä, halkaisijaltaan noin viidestä sentistä, aina noin 20 senttiin saakka. Sen lisäksi sitä leivotaan myös isoihin rengasvuokiin. Me käytimme isoa rengasvuokaa ja pienet teimme ihan normaalissa muffinsivuoassa.

Kerrotaan, että babà olisi peräisin Lothringenistä, Ranskasta. Siellä Puolan entinen kuningas Stanislaw Leszczynski, joka oli luopunut kruunusta ja asettunut Ranskaan Lothringenin herttuaksi, kehitti tunnetusta gugelhupf-leivonnaisesta oman versionsa. Gugelhupf oli hänen mielestään liian kuiva ja hän päätti kostuttaa sitä rommilla sekä lisätä kuivattuja hedelmiä ja sahramia. Myös taikinan valmistukseen lisättiin kohotusvaiheita ja leivonnaisesta saatiin erittäin ilmava ja kuohkea.

Pariisissa babàn reseptiä muokattiin niin, että siitä poistettiin kuivatut hedelmät ja sahrami. Siellä se sai myös nykyisen kupolimaisen muotonsa.

Napoliin babà saapui 1800-luvulla. Napolin kuninkaan Ferdinand IV:n puoliso, Maria Karoliina, oli Ranskan kuninkaan Ludvig XVI:n vaimon, Marie Antoinetten sisar, ja sitä kautta myös babà kulkeutui Napoliin.

Jätä kommentti

BABÀ

(1 iso ja 12 pientä, tai kaksi isoa)

660 g vehnäjauhoja

36 g hiivaa (kuivahiivaa 12 g)

9 isoa kananmunaa

200 g voita

1 dl sokeria

1 tl suolaa

——–

kostutukseen:

1 l vettä

4 dl sokeria

2 sitruunan kuori

4 rkl rommia (tai maun mukaan)

——–

Valmista ensin juuri, johon laitat hiivan, 80 g jauhoja ja 10 rkl vettä. Jätä se kohoamaan kaksinkertaiseksi. Valmista sitten kostutusliemi. Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja sitruunan kuoret (vain keltainen osa). Keitä lientä noin 15 minuuttia ja anna sen sitten jäähtyä. Kun liemi on jäähtynyt siivilöi siitä kuoret pois ja lisää rommi.

Kun juuri on kohonnut, laita se kulhoon, lisää siihen loput jauhot, loput sokerit ja munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää vielä lopuksi pehmeä, huoneenlämpöinen voi ja suola. Vaivaa taikinaa keskinopeudella noin 30 minuuttia. Jätä se sitten kohoamaan kaksinkertaiseksi.

Voitele ja jauhota vuoat. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja jaa se kahtia. Muotoile toinen puoli käsissä palloksi, käännellen sormilla reunoilta keskelle alle, kuten pizzataikinaa. Tee keskelle reikä ja aseta taikina isoon vuokaan. Ota toisesta puolikkaasta pieniä palloja muffinssivuokaan. Huomioi, että taikinaa saa olla vain 1/3 vuoasta. Anna taikinoiden vielä kohota niin, että vuoat tulevat täyteen. Paista 180 asteisen uunin alaosassa 20-25 minuuttia.

Paista 180 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia. Jäähdytä hyvin ja upota leivonnaiset lopuksi kostutusliemeen. Painele varovasti, kuten sientä, että liemi imeytyy hyvin. Isomman voi kostuttaa myös esimerkiksi lusikan avulla, mutta babàn on oltava erittäin kostea.

Voit valmistaa babàt myös joitakin päiviä ennen tarjoilua. Säilytä ne tiiviissä pussissa tai pakasta, mutta kostuta ne vasta tarjoilupäivänä.