PANDORO

Pandoro on Veronasta kotoisin oleva tunnettu joulun leivonnainen, joita löytyy jo marraskuusta lähtien jokaisesta marketista Italiassa. Se on omanlaisessaan, kahdeksansakaraisen tähden muotoisessa, vuoassa leivottu, tomusokerilla hunnutettava leivonnainen. Kaupasta ostettavassa pandorossa on aina pieni tomusokeripussukka mukana, jolla leivonnaisen voi koristella ennen tarjoilua. Itse leivottaessa pandoron valmistaminen vaatii paljon kärsivällisyyttä. Sen teko on monivaiheinen ja joka välissä on odotettava taikinan kohoamista. Lopputulos kyllä palkitsee vaivan. Suomesta on ehkä vaikea löytää oikeata pandoro-vuokaa, mutta kuka estää tekemästä sitä toisenlaisessa vuoassa.

Jätä kommentti

PANDORO

Juuri:

15 g hiivaa

½ dl kädenlämpöistä vettä

1 rkl sokeria

1 keltuainen

1 dl jauhoja

———-

2. vaihe:

juuri +

3 ½ dl jauhoja

3 g hiivaa

1 rkl kädenlämpöistä vettä

¼ dl sokeria

1 kananmuna

30 g huoneenlämpöistä voita

———-

3. vaihe:

edellisen vaiheen taikina+

3 ½ dl jauhoja

2 kananmunaa

1 ½ rkl vaniljauutetta

1 ½ dl sokeria

1 ½ tl suolaa

———-

kaulimiseen:

140 g voita

koristeluun: tomusokeria

———-

Valmista juuri. Sulata hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää seokseen muut aineet ja sekoita niin, että siitä tulee tasainen. Jätä kohoamaan noin tunniksi.

Laita juuri yleiskoneeseen, lisää siihen veteen sekoitettu hiiva, jauhot, munat ja sokeri. Vatkaa koukulla hyvin muutamien minuuttien ajan ja lisää lopuksi voi pieninä paloina. Kohota taikinaa jälleen tunnin ajan.

Lisää kohotuksen jälkeen taikinaan jauhot, rakenteeltaan rikki sekoitetut munat, sokeri, vaniljauute ja suola. Anna koneen vaivata taikinaa ainakin 20 minuuttia. Jätä taikina sen jälkeen kohoamaan tunniksi. Laita se sitten jääkaappiin 45 minuutiksi. Ota taikina jääkaapista ja kauli se suorakaiteen muotoiseksi. Lisää voi lastuina toiselle puolelle levyä ja käännä toinen puoli päälle. Kauli taikina uudelleen suorakaiteen muotoiseksi ja kääntele se sitten kolmeen osaan. Anna taikinan levätä jääkaapissa 20 minuuttia. Kauli sen jälkeen se taas suorakaiteen muotoiseksi ja kääntele kolmeen osaan. Jätä se taas jääkaappiin 20 minuutiksi. Toista kaulintaa ja kääntelyä kolme kertaa.

Muotoile taikinasta viimeisen kaulinnan jälkeen pallo ja laita se hyvin voideltuun vuokaan kohoamaan. Anna kohota ainakin 6 tunnin ajan, mielellään yön yli.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista pandoroa uunin alimmalla tasolla tai uunin pohjalla ritilän päällä, koska se kohoaa reilusti vielä uunissa. Paista ensimmäiset 15 minuuttia siinä lämmössä ja laske lämpötilaa sitten 150 asteeseen. Jatka paistamista vielä 45-50 minuuttia. Laita päälle folio, jos pinta alkaa tummua liikaa. Kun pandoro on paistunut, anna sen jäähtyä vuoassa 2-3 tuntia. Kumoa se ja anna sen vielä levätä parin tunnin ajan. Sirota ennen tarjoilua pandoron päälle tomusokeria.