Nämä suolaiset leivonnaiset muistuttavat muodoltaan hieman korvapuustia. Napolissa niitä myyvät paikalliset rosticceriat ja ne ovat eräänlaista katuruokaa, jota voi syödä paikan päällä tai viedä mukanaan. Niitä on helppo tehdä myös kotona ja ne ovat esimerkiksi matkaeväänä hyvin käteviä ja täyttäviä. Niiden historiasta kerrotaan yksinkertaisesti, että edellisiltä päiviltä jääneitä juustoja ja leikkeleitä ei haluttu heittää hukkaan, niin ne laitettiin maustamaan leipää.
PANINI NAPOLETANI
7½ dl vehnäjauhoja
6-7 g kuivahiivaa
1 tl sokeria
40 g voita tai laardia huoneenlämpöisenä
1 rkl oliiviöljyä
1 dl vettä
1½ dl maitoa
2 tl suolaa
——–
täyte:
150 g juustoa palana (esim. edamia tms.)
200 g salamia, kinkkua, mortadellaa tms. (yhteensä)
200 g parmesaania raastettuna
(1-2 kananmunaa keitettynä)
——–
voiteluun:
1 keltuainen
2 rkl maitoa
——–
Mittaa kulhoon jauhot, hiiva, sokeri ja rasvat. Ala sekoittamaan ja lisää samalla kädenlämpöiset vesi ja maito sekä lopuksi suola. Jos tuntuu kuivalle, lisää hieman vettä. Vaivaa taikinasta tasainen ja pehmeä pallo ja jätä se liinan alle kohoamaan kolminkertaiseksi.
Jos haluat täytteeseen myös keitettyä kananmunaa, keitä ne koviksi. Voit halutessasi jättää ne myös pois kokonaan. Leikkaa sitten täytteen juusto, salami, kinkku ym. valitsemasi täytteet sekä keitetyt kananmunat pieniksi kuutioiksi.
Kun taikina on kohonnut, kauli se suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja levitä täytteet siihen. Ripottele päälle vielä parmesaaniraaste ja kääri taikina rullalle.
Leikkaa taikinasta noin 4 sentin levyisiä palasia ja laita ne leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Anna niiden kohota peitettynä vähintään tunnin ajan. Paista leivonnaisia 175-180 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.