BABÀ

(1 iso ja 12 pientä, tai kaksi isoa)

660 g vehnäjauhoja

36 g hiivaa (kuivahiivaa 12 g)

9 isoa kananmunaa

200 g voita

1 dl sokeria

1 tl suolaa

——–

kostutukseen:

1 l vettä

4 dl sokeria

2 sitruunan kuori

4 rkl rommia (tai maun mukaan)

——–

Valmista ensin juuri, johon laitat hiivan, 80 g jauhoja ja 10 rkl vettä. Jätä se kohoamaan kaksinkertaiseksi. Valmista sitten kostutusliemi. Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja sitruunan kuoret (vain keltainen osa). Keitä lientä noin 15 minuuttia ja anna sen sitten jäähtyä. Kun liemi on jäähtynyt siivilöi siitä kuoret pois ja lisää rommi.

Kun juuri on kohonnut, laita se kulhoon, lisää siihen loput jauhot, loput sokerit ja munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää vielä lopuksi pehmeä, huoneenlämpöinen voi ja suola. Vaivaa taikinaa keskinopeudella noin 30 minuuttia. Jätä se sitten kohoamaan kaksinkertaiseksi.

Voitele ja jauhota vuoat. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja jaa se kahtia. Muotoile toinen puoli käsissä palloksi, käännellen sormilla reunoilta keskelle alle, kuten pizzataikinaa. Tee keskelle reikä ja aseta taikina isoon vuokaan. Ota toisesta puolikkaasta pieniä palloja muffinssivuokaan. Huomioi, että taikinaa saa olla vain 1/3 vuoasta. Anna taikinoiden vielä kohota niin, että vuoat tulevat täyteen. Paista 180 asteisen uunin alaosassa 20-25 minuuttia.

Paista 180 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia. Jäähdytä hyvin ja upota leivonnaiset lopuksi kostutusliemeen. Painele varovasti, kuten sientä, että liemi imeytyy hyvin. Isomman voi kostuttaa myös esimerkiksi lusikan avulla, mutta babàn on oltava erittäin kostea.

Voit valmistaa babàt myös joitakin päiviä ennen tarjoilua. Säilytä ne tiiviissä pussissa tai pakasta, mutta kostuta ne vasta tarjoilupäivänä.