COLOMBA PASQUALE

aromiseos:

2                                          appelsiinin raastettu kuori

1                                          sitruunan raastettu kuori

2                    rkl                 rommia

2                    rkl                 hunajaa

2                    rkl                 vaniljauutetta

—————

taikina:

6 ½                dl                   vehnäjauhoja (mieluiten manitoba-jauhoja)

1 ¼                dl                   sokeria

¾                   dl                   maitoa

3                                          kananmunaa

180                g                    voita (huoneenlämpöistä)

8                    g                    kuivahiivaa (tuoretta n. 25 g)                  

2                    tl                    suolaa

80                  g                    appelsiininkuoripaloja

                                            (rusinoita)

—————–

kuorrutus:

50                  g                    mantelijauhetta

30                  g                    hasselpähkinäjauhetta

25                  g                    vehnäjauhoja

25                  g                    perunajauhoa

1 ½                dl                   sokeria

2                                          valkuiaista

——————–

pinnalle:

kokonaisia manteleita

raesokeria

tomusokeria

Valmista aromiseos vähintään päivää ennen kuin aloitat taikinan tekemisen. Sekoita aineet keskenään pieneen säilytysrasiaan, laita kansi päälle ja jätä vähintään vuorokaudeksi huoneenlämpöön. Jos haluat leivonnaiseen rusinoita, laita myös ne likoamaan veteen edellisenä päivänä, mutta kuivaa ne hyvin ennen leipomista kahden liinan tai talouspaperin välissä.

Valmista seuraavana päivänä kuorrutus. Sekoita ensin jauhot ja sokeri keskenään ja lisää joukkoon valkuaiset ja sekoita tasaiseksi. Seoksesta pitäisi tulla paksuhko kreemi. Peitä seos ja laita se jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää.

Mittaa yleiskoneen kulhoon jauhot, sokeri ja maito. Sekoita lyhyesti k-vatkaimella ja lisää joukkoon sitten aromiseos. Jatka sekoittamista, kunnes taikina on tasaista ja irtoaa reunoista. Aloita sitten voin lisääminen pieninä nokareina vähän kerrallaan. Sekoita aina välillä ja lisää vasta sitten, kun edellinen annos on kunnolla sekoittunut taikinaan. Kun lisäät viimeisen kerran voita, niin sekoita joukkoon samalla myös suola. Vaihda vatkaimeksi taikinakoukku ja ala vaivaamaan taikinaa sillä. Tämä vaihe vaatii kärsivällisyytta. Taikinaa on vaivattava niin pitkään, että siitä tulee erittäin joustavaa ja vedettäessä sitä, se ei heti repeä, vaan sen saa vedettyä ohueksi kalvoksi. Silloin se on valmis. Voit välillä myös vaivata sitä käsin leivinpöydällä.

Tämän jälkeen levitä taikina käsin pöydälle, lisää päälle appelsiininkuoripalat ja rusinat halutessasi myös ne, ja taita reunat päälle. Laita taikina sen  jälkeen vielä kulhoon ja sekoita koneella niin, että appelsiininkuoripalat sekoittuvat tasaisesti taikinaan. Peitä sitten taikina ja jäte se kohoamaan kolminkertaiseksi. Kun taikina on kohonnut, vaivaa sitä ja laita se uudelleen kulhoon. Peitä taikina ja kun se on alkanut uudelleen kohoamaan, siirrä se jääkaappiin yön ajaksi.

Ota seuraavana päivänä taikina pois jääkaapista ja anna sen olla huoneenlämmössä vähintään kahden tunnin ajan. Jaa sen jälkeen taikina kahteen osaan, joista toisen jaat vielä kahtia. Isoimmasta taikinapallosta muotoillaan colomba-vuokaan kyyhkysen vartalo ja kahdesta pienemmästä siivet. Jos sinulla ei ole colomba-vuokaa, voit tehdä sen esimerkiksi irtopohjavuokaan (n. 25 cm). Siinä tapauksessa taikinaa ei tarvitse jakaa, mutta vuoraa vuoka leivinpaperilla. Jätä sitten taikina peitettynä taas kohoamaan, kunnes se on 1-2 cm vuoan yläreunasta. Voi vaatia useamman tunnin aikaa, mutta kärsivällisyys kannattaa.

Kun taikina alkaa olla kohonnut. Ota jääkaapista valmistamasi kuorrutus ja anna sen olla huoneenlämmössä 20-30 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Jos kuorrutus vaikuttaa jähmeälle, voit lisätä siihen tilkan vettä, että saat siitä levitettävää. Älä lisää kuitenkaan liikaa vettä, koska se saa olla melko paksua, että se pysyy kasassa eikä valu. Levitä kuorrutusta varovasti lusikalla tai pursotuspussilla tasaisesti colomban pinnalle. Lisää päälle kokonaisia manteleita, raesokeria ja sirota vielä pinnalle reilusti tomusokeria. Paista colombaa noin tunnin ajan, jonka jälkeen voit koittaa kypsyyttä tikulla. Jos se vaikuttaa vielä raa’alle, niin paista vielä 5-10 minuuttia. Anna colomban jäähtyä hyvin ja säilytä sitä tiiviissä muovipussissa, että se säilyttää pehmeytensä ja mehevyytensä.