GRAFFE – PERUNAMUNKIT

aromiseos:

1 appelsiinin raastettu kuori

1 sitruunan raastettu kuori

1 rkl vaniljauutetta

1 rkl rommia

1 rkl hunajaa

Aromiseoksen sijasta voit käyttää taikinaan sitruunan (tai appelsiinin) raastettua kuorta.

—–

juureen:

1 dl vehnäjauhoja

1 dl vettä

5 g kuivahiivaa

1 tl sokeria

—–

taikina:

7 dl vehnäjauhoja

300 g perunoita (keitettynä ja kuorittuna)

¾ dl sokeria

1 dl maitoa

2 kananmunaa

50 g voita

1½ tl suolaa

—–

paistamiseen auringonkukkaöljyä

koristeluun sokeria

—–

Valmista aromiseos jo leipomista edeltävänä päivänä, mutta jos se on jäänyt tekemättä, tee se viimeistään, kun valmistat juuren. Voit halutessasi myös jättää sen kokonaan pois, mutta raasta siinä tapauksessa taikinan sekaan yhden sitruunan (tai appelsiinin) kuori. Aromiseoksen ainekset sekoitetaan keskenään ja jätetään peitettynä maustumaan. Sekoita myös juuren ainekset keskenään tasaiseksi ja jätä se lämpimään (n. 30 astetta) paikkaan kohoamaan ainakin kaksinkertaiseksi.

Kun juuri on valmis, lisää siihen loput jauhot, jäähtyneet survotut perunat, sokeri ja maito. Sekoita taikinaa hetken aikaa yleiskoneen keskinopeudella ja lisää sitten aromiseos. Jatka sekoittamista, kunnes taikina on tasaisesti sekoittunut. Lisää sitten kananmunat yksi kerrallaan voimakkaasti sekoittaen. Jatka taikinan vaivaamista ja lisää huoneenlämpöinen voi nokare kerrallaan ja lopuksi vielä suola. Anna koneen vaivata taikinaa, kunnes se irtoaa reunoista. Ota taikina sitten vielä taikinapöydälle ja vaivaa vielä käsin. Lisää jauhoja, jos taikina tarttuu käsiin. Muotoile taikinasta pallo, jonka jätät kohoamaan kolminkertaiseksi.

Kun taikina on kohonnut, ota se leivinpöydälle. Vaivaa se ja kauli siitä 0,5-1 sentin paksuinen levy, josta otat pyöreällä muotilla levyjä leivinpaperin päälle. Tee vielä pienemmällä muotilla keskelle reikä. Peitä rinkulat ja jätä vielä vähäksi aikaa kohoamaan. Kuumenna sitten öljy 175 asteeseen ja paista munkit kypsiksi.