
PANETTONE
aromiseos:
30 g hunaja
1 rkl rommia
1 appelsiinin raastettu kuori
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl vaniljauutetta
———-
juuri:
15 g vettä
2 g hiivaa
20 g jauhoja
———-
2. vaihe
juuri +
10 g keltuaista
20 g vettä
40 g jauhoja
4 g sokeria
———-
3. vaihe
edellisen vaiheen taikina +
10 g keltuaista
35 g vettä
70 g jauhoja
2 g hiivaa
5 g sokeria
———-
4. vaihe
edellisen vaiheen taikina +
330 g jauhoja
110 g sokeria
30 g keltuaista
180 g kananmunaa
100 g voita
7 g suolaa
150 g rusinoita
100 g kandeerattua appelsiinin kuorta
———-
20 g voita pinnalle
———-
Valmista aromiseos maustumaan 2-3 päivää ennen leipomista. Laita edellisenä päivänä rusinat veteen likoamaan (150 g rusinoita + 1½ dl vettä) ja vaihda vettä pari kertaa muutaman tunnin välein. Laita ne hyvissä ajoin talouspaperin päälle kuivumaan, sillä niiden pitää olla kuivia, mutta turvonneita, kun ne sekoitetaan taikinaan.
Valmista juuri. Sekoita aineet keskenään ja jätä kohoamaan kaksinkertaiseksi. Kun juuri on kohonnut, lisää siihen seuraavan vaiheen ainekset, sekoita tasaiseksi ja jätä kohoamaan kolminkertaiseksi. Kun se on jälleen kohonnut, lisää joukkoon seuraavan vaiheen ainekset, sekoita tasaiseksi ja jätä kohoamaan nelinkertaiseksi.
Kun taikinapallo on kohonnut, sekoita siihen seuraavan vaiheen aineista ensin jauhot, puolet sokerista ja munat. Vaivaa noin viisi minuuttia ja lisää sitten loput sokerista, suola ja aromiseos. Vaivaa vielä muutaman minuutin ajan ja lisää sitten huoneenlämpöinen voi vähän kerrallaan. Vaivaa taikinasta tasainen. Nosta se sitten leivinpöydälle, levitä käsin levyksi ja lisää siihen rusinat ja kandeeratut appelsiinin kuoret.
Kääntele taikina rullalle, vaivaa taikinamöykkyä käsin vielä pöydällä, mutta älä käytä jauhoja. Kun taikina on tasainen, jätä se liinan alle lepäämään vielä puoleksi tunniksi. Kun taikina on levännyt, muotoile siitä pallo ja laita se vuokaan, peitä se kelmulla ja leivinliinalla ja jätä kohoamaan noin kymmeneksi tunniksi. Kohota viimeinen tunti ilman liinaa, niin että pintaan tulee kuori. Leikkaa kuoreen ristin muotoon viillot ja käännä ne sivuun. Laita ohuita voisiivuja pinnalle ja käännä sitten sivuun käännetyt kuoret uudelleen päälle, niin että pintaan tulee ristikuvio. Paista 150 asteessa noin tunnin ajan. Jos pinta tummuu, niin laita loppuajaksi päälle foliopala.