PASTIERA NAPOLETANA

(iso piirakkavuoallinen, n. 30 cm tai kaksi pienempää)

murotaikina:

250 g voita (tai laardia)

2,5 dl sokeria

7 dl vehnäjauhoja

6 keltuaista

ripaus suolaa

——-

täyte:

420 g keitettyä vehnää (grano cotto), vaihtoehtoisesti voi käyttää esimerkiksi ohrasuurimoita.

8,5 dl maitoa

1 appelsiinin kuori

1 rkl sokeria

n. 50 g voita (tai laardia)

1 rkl vaniljauutetta

——-

500 g ricottaa

3 ½ dl sokeria

6 keltuaista

4 valkuaista

100 g appelsiininkuoripaloja

40 g sukaattia

ripaus kanelia

appelsiininkukka-aromia maun mukaan (tämä antaa pastieralle hyvin tyypillisen tuoksun ja aromin, josta kaikki eivät tykkää ja halutessasi voit myös korvata sen esimerkiksi appelsiiniaromilla)

——-

Aloita valmistus keittämällä vehnä tai ohra edellisenä päivänä. Mittaa ainekset kattilaan. Pestyn appelsiinin kuori leikataan ohuesti esimerkiksi perunankuorijalla ja se laitetaan kokonaisena sekaan ja poistetaan keittämisen jälkeen. Keitä seosta erittäin miedolla lämmöllä vähintään neljän tunnin ajan, kunnes se on kreemimäistä puuroa. Jäähdytä se ja laita jääkaappiin yön ajaksi.

Valmista seuraavana päivänä murotaikina. Sekoita voi ja sokeri keskenään. Lisää joukkoon keltuaiset yksi kerrallaan voimakkaasti sekoittaen ja lopuksi jauhot ja suola. Laita valmis taikina lepäämään jääkaappiin, kun valmistat täytteen.

Sekoita keskenään ricotta ja sokeri. Lisää seokseen keltuaiset yksitellen, edellisenä päivänä keitetty vehnäkreemi, appelsiininkuoripalat, sukaatti kaneli ja aromi. Vatkaa lopuksi valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele se varovasti seokseen.

Kuumenna uuni noin 175 asteeseen. Ota taikinasta 2/3 ja vuoraa sillä suuri piirakkavuoka reunoja myöten. Laita täyte päälle. Kauli loppu taikina ja leikkaa taikinahyrrällä liuskoja, jotka laitat ruutumaisesti täytteen päälle.

Paista piirakkaa noin tunnin ajan, jos pinta alkaa tummua liikaa, peitä se foliolla tai leivinpaperilla. Anna piirakan jäähtyä hyvin ennen tarjoilua. Pastiera säilyy hyvin jääkaapissa useammankin päivän ajan ja vain paranee vanhetessaan.