NAPOLILAINEN LIHAKASTIKE (ragù napoletano)

¾ dl oliiviöljyä

1 sipuli (isohko)

n. 600 g naudanlihaa (esim. keittolihaa)

n. 300 g possun kylkipaloja (luineen)

n. 300 g raakamakkaraa

1 dl punaviiniä

1 kg tomaattisosetta

n. 100 g tomaattipyrettä

n. 3 dl vettä

1-2 tl suolaa

1 laakerinlehti

1 valkosipulin kynsi

Kuori ja paloittele sipuli. Laita kattilaan öljy ja sipuli ja kuullota sipulia hetken aikaa ennen kuin lisäät lihapalat ja makkarat. Ruskista hieman lihojen ja makkaroiden pintaa ja sen jälkeen lisää joukkoon punaviini. Kun alkoholi on haihtunut, lisää tomaattisose, tomaattipyre, vesi ja suola. Sekoita, lisää laakerinlehti ja kuorittu valkosipulin kynsi ja jätä kastike kiehumaan miedolla lämmöllä vähintään neljäksi tunniksi aina välillä sekoittaen. Jos käytät keittämisen alkuvaiheessa painekattilaa, niin keittoaikaa voi silloin hieman vähentää. Kun kastike on valmista, nosta isommat lihapalat ja makkarat sieltä pois. Osa pehmenneestä lihasta jää kastikkeen sekaan. Kastike syödään pastan kanssa (yleensä ziti tai ziti tagliati -pastaa, mutta Suomesta löytyy esim. tortiglioni-pastaa, joka sopii mainiosta tai sitten jokin muu ”putkipasta”). Erittäin mureat lihat ja makkarat voidaan syödä pääruuaksi erikseen. Alla ohje myös pdf-versiona.