DANUBIO

suolainen tai makea

8 dl vehnäjauhoja

25 g hiivaa

1/3 dl sokeria

1 iso kananmuna (tai kaksi pientä)

2½ dl maitoa

50 g voita

1-2 tl suolaa

suolainen täyte:

70 g kinkkua

50 g salamia

100g brie-juustoa tai esim. mozzarellaa

makea täyte:

250-300 g nutellaa tai esim. aprikoosihilloa

voiteluun: 1 keltuainen ja 2 rkl maitoa

koristeluun: suolaisiin esim. unikon- tai seesamin siemeniä ja makeisiin tomu- tai raesokeria

Murenna hiiva kuppiin, sekoita siihen 1 tl sokeria ja anna sen ”sulaa” muutaman minuutin ajan. Voitele ja jauhota vuoka (n. 28 cm) Sulata voi. Mittaa ainekset taikinakulhoon. Sekoita hiiva-sokeriseosta ja kun se on nestemäistä, kaada myös se taikinakulhoon. Sekoita taikina tasaiseksi ja jätä se sitten kohoamaan 1-2 tunniksi, mutta vähintään kaksinkertaiseksi. Jos teet suolaisen version, leikkaa täytteen ainekset kohoamisen aikana pieniksi paloiksi ja sekoita ne keskenään.

Kun taikina on kohonnut, vaivaa sitä ja tee siitä tanko, jonka leikkaat 16 osaan. Leivo pallerot painamalla leivinpöydällä taikinapalat ohuiksi kiekoiksi (n. 8 cm). Lisää kiekon päälle täytettä, nosta reunat ylös ja sulje se nyytiksi, jonka laitat vuokaan ylösalaisin. Kun olet saanut kaikki pallerot vuokaan, niin jätä se vielä kohoamaan vähintään puoleksi tunniksi. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Sekoita voitelua varten keltuainen ja maito. Voitele pallerot sillä ja koristele suolaiset halutessasi siemenillä ja makeat raesokerilla. Anna paistua 25-30 minuuttia. Jäähdytä liinan alla ja makean danubion voit vielä koristella tomusokerilla.