RISOTOSTA ON MONEKSI

Risotto on tyypillinen pohjoisitalialainen riisiruoka, mutta se on tunnettu ympäri maapalloa. Siitä saa helposti sekä kevyen dieettiruoan että tuhdimman annoksen, josta riittää sulateltavaa pidemmäksikin aikaa. Kevyempään versioon voi rasvana käyttää esimerkiksi pienen määrän oliiviöljyä ja lisäämällä kasvisten määrää. Voin voi myös kokonaan jättää pois, vaikkakin se antaa risotolle pehmeämmän maun ja hienomman ulkonäön. Myös juuston voi jättää laittamatta, jos haluaa hyvin kevyen risoton, mutta tottahan myös siitä maku hieman kärsii.

Risotto on siitäkin kiva ruoka, että sen kanssa voi hyvin soveltaa ohjetta maun mukaan. Jos haluaa käyttää ruuassa enemmän kasviksia, niin risoton kanssa se on helppoa. Erikokoiset ja eri ikäiset ihmiset syövät tietenkin erikokoisia ruoka-annoksia, mutta riisin määrän voi laskea suurin piirtein 100 grammaa henkilöä kohden, niin silloin risottoa tulee yleensä riittävästi. Tietysti, jos on paljon raavaita miehiä syömässä, niin silloin on syytä nostaa riisin määrää ja lasten kohdalla tietysti päinvastoin.

Risottoja on paljon monenlaisia. Eri kasviksista saa hyvin erilaisia risottoja: mm. sienistä, kurpitsasta, kesäkurpitsasta, pinaatista, salaattisikurista ja punasikurista. Äyriäisrisotto on erittäin herkullinen ruoka, mutta Suomesta siihen on melko vaikeata saada hyviä ja tuoreita äyriäisiä. Pakasteäyriäisistä saa kuitenkin kohtuullsen hyvin valmistettua korvaavan version. Hyvin tunnettu on myös risotto alla milanese (milanolaiseen tapaan valmistettu risotto), joka on hienon keltainen väriltään. Upean värinsä se saa sahramista. Sen valmistuksessa käytetään luuydintä ja usein myös laardia, mutta kotioloissa sen voi valmistaa käyttämällä rasvana öljyä ja voita ja lopputulos on sellaisenakin hyvin maukas. Joissakin risotoissa käytetään valkoviinin sijaan punaviiniä ja se antaa myös ruualle oman erikoisen värinsä.

Jos risottoa jää tähteeksi, niin sitä ei missään nimessä kannata heittää menemään. Toki sen voi lämmittää ja syödä seuraavana päivänä risottona, mutta siitä saa mainiosti esimerkiksi alkupaloja. Voit muun muassa pyörittää risotosta pieniä palloja ja paneroida ja friteerata ne.

kesäkurpitsarisotto

kurpitsarisotto

risotto milanolaiseen tapaan

Jätä kommentti