SARTÙ DI RISO

Sartù di riso on pienillä lihapullilla, herneillä, mozzarellalla, sienillä ja keitetyllä kananmunalla täytetty riisitimbaali. Sen historia yltää 1700-luvulle, kun ranskalaiset kokit kehittivät Napolin kuninkaallisille riisistä tämän herkullisen aterian. Siihen aikaan Napolissa riisillä oli maine mauttomana sairaiden ruokana ja niinpä nämä kokit päättivät tehdä siitä maukkaampaa lisäämällä ruokaan paljon erilaisia täytteitä. Tästä ruoasta tuli nopeasti sekä kuninkaallisten, että napolilaisten herkkua. Se on melko isotöinen, mutta palkitsee kyllä tekijänsä, kun ruokapöytään pääsee.

Riisi keitetään napolilaisessa lihakastikkeessa (ragù napoletano) kypsäksi. Ruoasta on kyllä ”valkoinenkin” versio, jossa riisiä ei keitetä ragussa, mutta tämä on ehdottomasti herkullisempi. Kaikki täytteet on asetetettu riisillä vuoratun timbaalin sisään. Täytteiden ainekset voivat vaihdella makutottumusten mukaan. Me emme esimerkiksi laittaneet ollenkaan kananmunaa, eikä sieniä. Se kuorrutetaan korppujauholla, paistetaan ja paiston jälkeen kumotaan tarjoilulautaselle.

Buon appetito!

Jätä kommentti

SARTÙ DI RISO

1 annos napolilaista lihakastiketta, ilman lihapalasia (kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä valmiiksi)

600 g riisiä (arborio tai carnaroli)

2 rkl oliiviöljyä

3 dl vettä

(suolaa)

2 kananmunaa

70 g parmesaaniraastetta

lihapulliin:

1 viipale vaaleata leipää (liota se vedessä ja kun kastunut kunnolla, purista vesi pois)

250 g jauhelihaa

1 kananmuna

suolaa

mustapippuria

(parmesaaniraastetta)

täytteeksi:

250 g mozzarellaa

250 g herneitä

(2 keitettyä kananmunaa)

Valmista ragù napoletano (napolilainen lihakastike). Sen valmistamiseen menee useampi tunti aikaa, niin se kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä valmiiksi. Tee pienet lihapullat. Mittaa aineet kulhoon ja sekoita seos tasaiseksi. Valmista siitä pieniä, peukalon pään kokoisia lihapullia. Paista lihapullia 200 asteessa noin 15-20 minuuttia. Jos haluat täytteeksi myös keitettyä kananmunaa, keitä ne tässä vaiheessa. Kun lihapullat ovat uunissa, mittaa kattilaan öljy, kuumenna sitä hieman ja lisää riisit siihen paahtumaan. Anna niiden paahtua parin minuutin ajan koko ajan sekoittaen ja lisää joukkoon sitten kuumaa raguà ja vettä. Koko nestemäärän pitää imeytyä hyvin riisiin. Maista vielä suolan riittävyys.

Anna risoton jäähtyä 10-15 minuuttia. Voitele ja korppujauhota iso vuoka. Lisää risottoon munat ja parmesaaniraaste ja laita siitä noin 2/3 vuoan pohjalle ja reunoille. Viipaloi mozzarella ohuiksi siivuiksi. Viipaloi myös kananmunat, jos haluat niitä täytteeksi. Laita riisin päälle mozzarellasiivuja (ja halutessasi myös kanamunaa), lihapullia, herneitä ja vielä päällimmäiseksi mozzarellaa.

Lisää loppu riisi kanneksi päälle. Ripottele pinnalle vielä hieman korppujauhoa ja muutama voinokare. Paista 180-200 asteessa noin tunnin ajan.