Sartù di riso on pienillä lihapullilla, herneillä, mozzarellalla, sienillä ja keitetyllä kananmunalla täytetty riisitimbaali. Sen historia yltää 1700-luvulle, kun ranskalaiset kokit kehittivät Napolin kuninkaallisille riisistä tämän herkullisen aterian. Siihen aikaan Napolissa riisillä oli maine mauttomana sairaiden ruokana ja niinpä nämä kokit päättivät tehdä siitä maukkaampaa lisäämällä ruokaan paljon erilaisia täytteitä. Tästä ruoasta tuli nopeasti sekä kuninkaallisten, että napolilaisten herkkua. Se on melko isotöinen, mutta palkitsee kyllä tekijänsä, kun ruokapöytään pääsee.
Riisi keitetään napolilaisessa lihakastikkeessa (ragù napoletano) kypsäksi. Ruoasta on kyllä ”valkoinenkin” versio, jossa riisiä ei keitetä ragussa, mutta tämä on ehdottomasti herkullisempi. Kaikki täytteet on asetetettu riisillä vuoratun timbaalin sisään. Täytteiden ainekset voivat vaihdella makutottumusten mukaan. Me emme esimerkiksi laittaneet ollenkaan kananmunaa, eikä sieniä. Se kuorrutetaan korppujauholla, paistetaan ja paiston jälkeen kumotaan tarjoilulautaselle.
Buon appetito!