ZUPPA INGLESE

kostutusliemi:

1 dl vettä

1 rkl sokeria

2 rkl alchermes-likööriä (tai esim. rommia)

——–

kreemit:

1½ dl maitoa

1 dl kermaa

3 keltuaista

¾ dl sokeria

2 rkl vehnäjauhoja

2 rkl perunajauhoja

ripaus suolaa

1 tl vaniljasokeria

35 g taloussuklaata

——–

kakkupohja:

2 kananmunaa

¾ dl sokeria

½ dl vehnäjauhoja

¼ dl perunajauhoja

¾ tl leivinjauhetta

——–

Kiehauta kostutusliemen vesi sokerin kanssa, anna sen jäähtyä ja lisää siihen sitten likööri.

Valmista kreemit. Mittaa kaikki ainekset valmiiksi. Sekoita keskenään vehnäjauhot, perunajauhot ja suola. Murskaa suklaa rouheeksi. Lämmitä maito-kermaseos kiehumispisteeseen. Riko keltuaiset teräskattilaan. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi.

Lisää siihen jauhoseos koko ajan sekoittaen. Kun seos on tasainen, lisää joukkoon kuuma maito ja laita kattila hellalle.

Sekoita sitä kunnes se sakenee ja muuttuu kreemimäiseksi. Ota kattila pois liedeltä ja siirrä noin puolet kreemistä toiseen astiaan. Mausta poistettu kreemi vaniljasokerilla ja lisää vielä kattilassa olevaan kreemiin suklaarouhe. Sekoita niin, että rouhe sulaa ja sekoittuu kreemiin. Siirrä sitten myös se toiseen astiaan. Peitä kreemien pinta kelmulla, ettei niihin muodostu kuorta. Jätä ne jäähtymään.

Valmista kakkupohja. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Leikkaa leivinpaperista 30×30 cm:n kokoinen levy. Taita reunat n. 2 cm:n korkuisiksi ja laita kulmat kiinni hammastikulla. Sekoita keskenään vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon varovasti sekoittaen kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi ja levitä taikina sitten uunipellille leivinpaperin päälle.

Paista sitä 7-9 minuuttia, nosta se pelliltä pois ja jätä sitten jäähtymään.

Kun ainekset ovat jäähtyneet huoneenlämpöisiksi, aloita jälkiruoan kasaaminen. Voit tehdä sen yhteen isompaan astiaan tai annoskuppeihin. Laita pohjalle kerros kakkupohjaa ja kostuta se. Levitä kakkupohjan päälle kerros vaniljakreemiä ja sen päälle taas kakkupohja, jonka kostutat. Seuraavaksi laitetaan suklaakreemiä ja sen päälle taas kakkupohja, joka kostutetaan.

Jatka samaan tapaan, kunnes olet laittanut kaksi kerrosta sekä vanilja- että suklaakreemiä (tai niin paljon kuin aineksia riittää). Laita jälkiruoka sitten jääkaappiin jäähtymään noin tunnin ajaksi. Sirottele pinnalle kaakaojauhetta ennen tarjoilua.