LASAGNE ALLA BOLOGNESE

Jos puhutaan lasagnesta, tyypillisesti tarkoitetaan lasagne alla bolognesea. Eli se on se lasagne, jossa on pastalevyjen välissä bolognese-kastiketta, valkokastiketta ja parmesaaniraastetta. Päätimme tehdä sitä viime viikonloppuna ja vaikka olenkin sitä tehnyt monet monet kerrat, niin ajattelin vilkaista, mitä italialaisilla nettisivuilla kerrotaan kyseisestä lasagnesta. Kävikin ilmi, että olen siis tähän asti aina tehnyt sen vääränlaisesta pastasta! Italiassa kun on tärkeätä, että tietyt salsat kuuluvat yhteen jonkun tietynlaisen pastan kanssa ja niinpä myöskään lasagne alla bolognese, ei ole sitä, jos ei sitä ole tehty vihreistä pastalevyistä, eli pinaatilla maustetusta pastasta. No, lohdutuksena sanottakoon, että eipä sitä tiedetä joka puolella Italiassakaan. Meillä ainakin Napolin sukulaiset ovat kyllä sen tehneet aina ihan tavalliseen pastaan.

Onneksi meillä kuitenkin oli pinaattia pakastimessa ja pystyimme tekemään vihreätä pastaa. Maussa ei suuren suurta eroa ollut tavallisesta pastasta tehtyyn lasagneen, hieman se pinaatti siinä maistui, mutta kuten aina, lasagne vei kielen mennessään.

2 kommenttia artikkeliin ”LASAGNE ALLA BOLOGNESE”

Jätä kommentti

LASAGNE ALLA BOLOGNESE

(tämä määrä on sopiva 20x25x7 kokoiseen vuokaan)

Tarvitset:

400 g jauhelihaa

1 sipulin

1 porkkanan

1 sellerinvarsi

oliiviöljyä

valkoviiniä

400 g tomaattimurskaa

tomaattipyrettä

valkosipulia

chiliä

suolaa

lisäksi lasagnelevyjä, tai jauhoja, pinaattia ja munia niiden tekemiseen

ja maitoa sekä voita valkokastikkeeseen

parmesaaniraastetta (200 g)

Tee bolognesekastike muuten samalla ohjeella, mutta jauhelihamäärä 400 g.

Halutessasi voit käyttää valmiita lasagnelevyjä (niitä pitäisi löytyä myös vihreinä). Jos kuitenkin teet pastan itse, lopputulos varmasti kruunan kyllä vaivan.

pinaattituorepasta:

500 g jauhoja

200 g pakastepinaattia

3 kananmunaa

ripaus suolaa

(tarvittaessa lisää vettä)

Sulata pinaatit ja siivilöi niistä liika neste pois. Mittaa kaikki jauhot kulhoon tai leivinpöydälle. Kaiva keskelle kolo ja laita muut aineet siihen. Sekoita tasaiseksi käsin tai yleiskoneessa. Lisää tarvittaessa vettä, jos taikina vaikuttaa liian kuivalta (jos kaikki jauho ei sekoitu taikinaan). Taikinan täytyy kuitenkin olla kiinteä pallo.

Mankeloi (tai kauli) taikina ohuiksi levyiksi.

Tee valkokastike:

100 g voita

1 dl jauhoja

1 l maitoa

1 tl suolaa

ripaus muskottipähkinää

Sulata voi kattilassa. Sekoita siihen jauhot ja lisää hiljalleen maito koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen hetki ja mausta kastike.

Voitele vuoka. Laita vuokaan kerroksittain valkokastiketta, bolognesekastiketta, lasagnelevyjä ja parmesaaniraastetta, niin että laitat alimmaksi hieman valkokastiketta ja sen päälle lasagnelevyt, sitten täytteitä ja pastaa kerroksittain niin paljon kuin ne riittävät tai että vuoka täyttyy. Laita päällimmäiseksi kastikekerrokset ja parmesaaniraaste, niin lasagne saa hienon kuorrutteen. Paista 180 asteessa noin puoli tuntia. Voit viimeiseksi kymmeneksi minuutiksi laittaa grillitoiminnon päälle.