TORTA CAPRESE

Mantelisen ja suklaisen torta capresen sanotaan syntyneen vahingossa, kun caprilainen leipuri Carmine di Fiore joutui vuonna 1920 leipomaan kolmelle amerikkalaiselle alamaailman rikolliselle kakun. Tilanne oli jännittävä ja ehkä vähän pelottavakin ja niinpä hän huomasi kakun ollessa jo uunissa, että oli unohtanut kokonaan lisätä vehnäjauhon taikinaan. Tuloksena syntyi kuitenkin herkullinen ja rakenteeltaan omanlaisensa leivonnainen. Se on pinnalta rapeahko, mutta sisältä kostea ja pehmeä. Kakku oli suuri menestys ja amerikkalaiset halusivat mukaansa sen reseptin. Torta caprese on yksi harvoista italialaisista gluteenittomista leivonnaisista ja se on yksi tunnetuimmista Napolin seudun leivonnaisista.

Torta caprese al limone on perinteisestä torta capresesta kehitelty muunnos. Sen on kehittänyt amalfilainen leipuri Salvatore De Riso vuonna 2007. Sen valmistuksessa käytetään tumman suklaan sijasta valkosuklaata ja sitruunaa. Se on myös gluteeniton.

Joissakin ohjeissa torta capreseen laitetaan rommia tai likööriä ja appelsiininkuoriraastetta. Jotkut ohjeet sisältävät vain mantelijauhetta, tummaa suklaata, voita, kananmunaa ja sokeria. Me laitoimme mausteeksi myös rommia ja appelsiinin kuorta, mutta ehkä ensi kerralla koitamme ilman niitä. Sitruunaisessa versiossa voi on useissa ohjeissa korvattu oliiviöljyllä, mutta itse koimme sen leivontaan voimakkaan makuiseksi. Ehkä sitäkin voisi vielä koittaa, tai ehkä korvata se rypsiöljyllä, joka on miedomman makuista.

Jätä kommentti

TORTA CAPRESE

4 dl mantelijauhetta

125 g taloussuklaata

125 g voita

3 kananmunaa

1 ¼ dl sokeria

(1 appelsiinin raastettu kuori)

(1 rkl rommia tai sitruslikööriä esim. cointreau)

koristeluun: tomusokeria

Sulata paloiteltu suklaa ja voi vesihauteessa. Erota keltuaiset valkuaisista. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen ja voitele ja jauhota vuoka (n. 20 cm). Vatkaa keltuaiset ja ¾ dl sokeria vaahdoksi. Lisää joukkoon suklaa-voiseos ja halutessasi myös rommi ja appelsiininkuoriraaste.

Sekoita tasaiseksi ja lisää joukkoon sekoittaen vielä mantelijauhe. Vatkaa valkuaiset ja ½ dl sokeria kovaksi vaahdoksi.

Lisää vaahto varovasti käännellen taikinaan. Paista kakkua uunin keskitasolla 30-35 minuuttia. Älä paista liian pitkään, sillä kakun ei pidä olla kuiva sisältä. Anna jäähtyä hyvin ennen tarjoilua.