
Mantelisen ja suklaisen torta capresen sanotaan syntyneen vahingossa, kun caprilainen leipuri Carmine di Fiore joutui vuonna 1920 leipomaan kolmelle amerikkalaiselle alamaailman rikolliselle kakun. Tilanne oli jännittävä ja ehkä vähän pelottavakin ja niinpä hän huomasi kakun ollessa jo uunissa, että oli unohtanut kokonaan lisätä vehnäjauhon taikinaan. Tuloksena syntyi kuitenkin herkullinen ja rakenteeltaan omanlaisensa leivonnainen. Se on pinnalta rapeahko, mutta sisältä kostea ja pehmeä. Kakku oli suuri menestys ja amerikkalaiset halusivat mukaansa sen reseptin. Torta caprese on yksi harvoista italialaisista gluteenittomista leivonnaisista ja se on yksi tunnetuimmista Napolin seudun leivonnaisista.


Torta caprese al limone on perinteisestä torta capresesta kehitelty muunnos. Sen on kehittänyt amalfilainen leipuri Salvatore De Riso vuonna 2007. Sen valmistuksessa käytetään tumman suklaan sijasta valkosuklaata ja sitruunaa. Se on myös gluteeniton.
Joissakin ohjeissa torta capreseen laitetaan rommia tai likööriä ja appelsiininkuoriraastetta. Jotkut ohjeet sisältävät vain mantelijauhetta, tummaa suklaata, voita, kananmunaa ja sokeria. Me laitoimme mausteeksi myös rommia ja appelsiinin kuorta, mutta ehkä ensi kerralla koitamme ilman niitä. Sitruunaisessa versiossa voi on useissa ohjeissa korvattu oliiviöljyllä, mutta itse koimme sen leivontaan voimakkaan makuiseksi. Ehkä sitäkin voisi vielä koittaa, tai ehkä korvata se rypsiöljyllä, joka on miedomman makuista.