VITELLO TONNATO

Vitello tonnato on Pohjois-Italian Piemontesta kotoisin oleva ruoka. Siihen käytetään vasikan paahtopaistia, mutta koska Suomesta sitä ei helposti marketeista löydä, niin tilalla voi käyttää esimerkiksi naudanlihaa. Tonnikalasalsan valmistuksessa voi majoneesin korvata keitetyllä kananmunalla ja sen nesteyttämisessä voi käyttää lihan keitinlientä. Osa laittaa siihen lisäksi myös anjoviksia. Me olemme sitä syöneet aina tällä tavoin, ilman anjoviksia ja majoneesin kanssa valmistettuna, ja meidän mielestämme se on näin tehtynä todella herkullista.

Jätä kommentti

VITELLO TONNATO

n. 1 kg naudan (tai vasikan) paahto- tai sisäpaistia

1 porkkana

1 sipuli

1 valkosipulin kynsi

1 sellerin varsi

1 laakerinlehti

2 dl valkoviiniä

vettä

n. 3 tl suolaa

4-5 kokonaista musta- tai valkopippuria

———-

tonnikalamajoneesi:

300 g tonnikalaa

200 g majoneesia

20 g kapriksia

persiljaa

———-

Pistä huoneenlämpöisen lihan paksuimpaan kohtaan lämpömittari ja laita liha kattilaan. Voit myös sitoa lihan sitä ennen narulla, niin se pysyy paremmin kasassa. Kuori porkkana ja sipuli. Pilko porkkana kuutioiksi ja leikkaa sipuli puoliksi. Laita myös ne kattilaan. Lisää joukkoon vielä valkosipulin kynsi, puoliksi leikattu sellerin varsi, laakerin lehti ja valkoviini. Lisää kattilaan vettä sen verran, että liha peittyy, suola sekä kokonaiset pippurit.

Keitä lihaa 45-60 minuuttia, niin että sisälämpö saavuttaa 65 astetta. Poista keittämisen alkuvaiheessa veden pinnalle muodostuva vaahto. Kun haluttu lämpö on saavutettu poista liha liemestä ja anna sen jäähtyä. Kääri se tiiviiseen pakettiin ja laita vielä yön ajaksi jääkaappiin.

Valmista seuraavana päivänä tonnikalamajoneesi mittaamalla kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoittamalla se mahdollisimman tasaiseksi.

Laikkaa kylmä liha ohuen ohuiksi siivuiksi ja aseta siivut vierekkäin tarjoiluvadille. Peitä kerros tonnikalamajoneesilla. Laita päälle toinen lihasiivukerros ja jälleen majoneesia päälle. Isoon tarjoiluvatiin voi laittaa myös vain yhden kerroksen.